Leven & Zorg is in 2009 opgericht vanuit een maatschappelijke missie. Door persoonlijke omstandigheden merkten oprichters M.S Bouri en M. el Aazzaoui dat er in de Marokkaans-Nederlandse cultuur weinig kennis was van de voordelen van thuiszorg. Ook merkte beide heren dat de taal en de taboes rond thuiszorg voor barrières zorgden en onnodige heropnames in het ziekenhuis in de hand werkten.
“Dit kan beter”, dachten de heer Bouri en El Aazzaoui. Vanaf dat moment was Leven & Zorg een feit. In eerste instantie richten de mannen zich op de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap en later kwamen daar andere culturen bij. Door het inzetten van medewerkers die de taal en de cultuur van de cliënten kennen, kunnen zij onze cliënten optimaal helpen.
Inmiddels is Leven & Zorg de grootste interculturele zorgaanbieder in Amsterdam.
Al is het nooit het doel geweest om een enorme organisatie te worden. “We blijven liever middelgroot en energiek, dan een logge organisatie met onnodig veel managementlagen”, aldus de heer Bouri in de Telegraaf.
Al snel na de oprichting breidde Leven & Zorg de dienstverlening uit met hulp bij het huishouden en begeleiding. De vraag naar deze dienstverleningen was namelijk groot.
Naarmate de tijd vorderde werd steeds duidelijker dat er een omvangrijke behoefte was aan psychische ondersteuning. Vandaar dat Leven & Zorg begin 2015 een GGZ-afdeling geopend heeft. De verschillende disciplines werken nauw samen en kunnen daarom snel inspringen wanneer er meer of andere hulp nodig is.
Inmiddels werken er ongeveer 100 medewerkers bij Leven & Zorg en bedienen we rond de 500 cliënten.
- Het aanhouden van 1,5 meter afstand (met uitzondering van de noodzakelijke Verpleging en Verzorging
- Het regelmatig handen wassen;
- Hoesten en niezen in de binnenkant van de ellenboog;
- Het gebruik maken van papieren zakdoekjes;
- Goed geïnformeerd blijven (nieuws, website RIVM);
Vanuit het interne COVID-19 (Corona virus) beleid hebben we afgesproken dat onze medewerkers:
- Bij noodzakelijke zorg (binnen de 1,5 meter) preventief een mondmasker en veiligheidsschort dragen
- Bij klachten en (vermoeden van) een (eventuele) besmetting altijd thuis blijven; zij nemen daarbij altijd de termijnen van de RIVM in acht.
Verder moet u weten dat:
- Bij een positieve besmetting van onze medewerkers, worden cliënten uitsluitend geïnformeerd door de GGD (conform het landelijke protocol Bron- en Contactonderzoek).
- Leven en Zorg haar cliënten alleen informeert wanneer de GGD ons daarom verzoekt.
- Wij bij een ernstige uitbraak genoodzaakt kunnen zijn om de zorg (tijdelijk) op te schorten of af te schalen.
- GGZ-zorgverlening zoveel mogelijk digitaal plaatsvindt, en onze cliënten en medewerkers bij afspraken op kantoor altijd een mondmasker dragen.
- Cliënten en belangstellenden altijd contact met ons kunnen opnemen voor meer informatie over ons COVD-19 (Corona virus) beleid.
- Er bij ‘pieken’ wekelijks een COVID-Crisisoverleg plaatsvindt met directie en management. Het beleid wordt dan zo nodig bijgesteld.
- Wij het zeer op prijs stellen wanneer cliënten en/of contactpersonen melden wanneer er vermoedens zijn, of wanneer er sprake is van een COVID-besmetting. Wij nemen dan aanvullende voorzorgsmaatregelen.
Ontdek onze Tijdlijn
Creating Company
GGZ
Kind & Jeugd GGZ
EHCA - European Healthcare Agency

Wat is Leven & Zorg?
GGZ en thuiszorg onder één dak
Daarom biedt Leven & Zorg deze combinatie wel, de juiste zorg op het juiste moment én op de manier die de patiënt wenst.
Nauwe samenwerking tussen disciplines
Korte lijnen
U kent de zorgverleners of behandelaren persoonlijk en u krijgt uw contactpersoon snel te pakken wanneer dat nodig is.
Denken in mogelijkheden
'Interculturele' zorgverlening
GGZ wachtlijsten
Spec. GGZ: 16 weken intake + 8 weken behandeling
Kleine teams
Samenwerking
Voor acute psychiatrie is er een samenwerkingsverband met Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam.

Korte Feiten Over Ons




Ontmoet ons team
We zijn altijd op zoek naar talent om ons team te komen versterken, ongeacht onze huidige mogelijkheden. Neem contact met ons op en we gaan graag met je in gesprek!
Wat onze medewerkers zeggen



